İçeriğe geç

Kaç Tane Fatura Türü Vardır

Kaç çeşit fatura vardır?

Fatura çeşitlerini kısaca özetleyecek olursak; e-fatura, e-arşiv fatura, basılı fatura, kapalı ve açık fatura, kaynaklı fatura, irsaliyeli fatura, proforma faturadır.

E-fatura kaç çeşittir?

Kağıt faturalar için itiraz mekanizması, yasanın izin verdiği ölçüde e-faturalar için de uygulanabilir. İki tür e-fatura vardır: temel faturalar ve ticari faturalar. Ticari fatura 7 gün boyunca kabul ve ret olanağı sunarken, temel faturaya itirazlar sistem üzerinden değil, dışarıdan yapılmalıdır.

E-fatura kaça ayrılır?

E-fatura düzenlemek aslında zor bir işlem değildir. E-fatura düzenleme hakkında ayrıntılı bilgi için E-fatura Nasıl Düzenlenir makalemize bakın. E-fatura sürecinde kafa karıştıran sorulardan biri de e-fatura türleri sorusudur. E-fatura ikiye ayrılır: ticari e-fatura ve basit e-fatura.

Basit fatura nedir?

Basit hizmet faturası: Bu, ticari şirketler tarafından sağlanan küçük hizmetler ve şirket dışındaki müşterilere sağlanan hizmetler için kullanılan bir fatura türüdür. Basit hizmet faturası, tahsilatın faturalamadan önce gerçekleştiği durumlarda kullanılabilir.

Proforma fatura ile faturanın farkı nedir?

Proforma fatura, alıcı tarafından alınacak mal veya hizmetler hakkında bilgi sağlar. Normal fatura, satıcı tarafından düzenlenen ve alıcının ürün veya hizmet için ödeyeceği tutarı içeren bir belgedir. Proforma fatura, alıcıya mal veya hizmetler için bir taahhüt veren bilgileri içerir.

E-arşiv e-fatura farkı nedir?

E-faturalar yalnızca e-fatura kullanıcılarına düzenlenebilir ve gönderilebilir. E-Arşiv Faturası, göndericinin e-fatura mükellefi ve alıcının kağıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcısı olduğu durumlarda kullanılabilen bir faturalama uygulamasıdır. Başka bir deyişle, e-arşiv faturaları e-fatura kullanıcısı olmayanlara düzenlenir ve gönderilir.

Temel fatura ve ticari fatura nedir?

Basit e-fatura ile ticari e-fatura arasındaki farklar nelerdir? Basit e-faturayı seçerseniz ve faturanızı karşı tarafa bu şekilde gönderirseniz, karşı tarafın onayını beklemenize gerek kalmadan faturanız otomatik olarak “onaylandı/kabul edildi” olarak değerlendirilir. Ticari e-fatura gönderirseniz, karşı tarafa onay ve ret seçenekleri sunulur.

1 ay geriye dönük fatura kesilir mi?

Geriye dönük faturalandırma, 7 günden daha kısa bir süre önce gerçekleşen ürün veya hizmet satışları için mümkündür. Yasal düzenlemeler, 7 günü aşan ürün veya hizmet satışlarına ilişkin işlemlerin faturalandırılmasını öngörmemektedir.

Kapalı ve açık fatura nedir?

Açık faturada, ürün veya hizmetin bedeli faturalama anında değil, zaman içinde ödenir. Kapalı faturada, ödenecek tutar faturalama anında nakit olarak ödenir. Açık faturalarda, imza ve damga faturanın en üstündedir. Kapalı faturalarda, imza ve damga faturanın en altındadır.

Hangi faturaya red verilir?

Özel entegratör aracılığıyla basit fatura iptali diğer yöntemlere kıyasla daha basittir. Reddedilmek için şirketin fatura alıcısı olması, özel entegratör sistemi kullanması ve 8 gün içinde redde yanıt vermesi gerekir.

Hangi fatura iptal edilemez?

Elektronik imzayla mühürlendikten veya mali mühürle damgalandıktan sonra karşı tarafa gönderilen esas e-fatura iptal edilemez. Esas e-fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptali mümkün olmayıp, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.

Temel fatura kimlere kesilir?

Genellikle su ve elektrik faturaları gibi hizmet alımlarında ve perakende satışlarda, alıcıya gönderilen temel faturada “temel fatura” ifadesi yer alır. Yani sadece mükellef tarafından değil, aynı zamanda özel kişiler tarafından da düşülebilir.

Fatura turleri nelerdir?

İşlem amacına göre; Satış Faturası, İrsaliye Faturası, Proforma Fatura ve İade Faturası olmak üzere 4 çeşit fatura bulunmaktadır.

2024’e-arşiv fatura limiti ne kadar?

E-Arşiv Kesintisi ve Düzenleme Sınırı 2024 Mükelleflere tek seferde 6.900 TL’yi (vergi dahil) aşan fatura düzenleyenler (fatura sınırı) e-Arşiv faturası düzenlemek zorunda.

Faturayı kim düzenler?

Fatura, satın alınan bir mal veya sağlanan bir hizmet için yapılan ödeme tutarını gösteren bir belgedir. Başka bir deyişle, satıcının ödemeyi aldığını kanıtlar. Satıcı tarafından alıcı adına düzenlenir ve ticari işlemi yasal olarak geçerli kılar.

Açık ve kapalı fatura nedir?

Açık faturada, ürün veya hizmetin bedeli faturalama anında değil, zaman içinde ödenir. Kapalı faturada, ödenecek tutar faturalama anında nakit olarak ödenir. Açık faturalarda, imza ve damga faturanın en üstündedir. Kapalı faturalarda, imza ve damga faturanın en altındadır.

Fatura serisi nedir?

Belge seri numarası; Fatura, irsaliye ve satın alma fişi gibi belge türlerinin sistematik olarak işlenmesi için kullanılır. Kağıt fatura, irsaliye ve satın alma fişi düzenleyen kişi veya kurumlar, faturalarını bu belgelerdeki seri numarasına göre düzenlerler.

Temel faturalar nelerdir?

Elektrik ve su hizmetleri gibi çeşitli kamu hizmetleri faturaları temel e-fatura olarak düzenlenir. Ayrıca çeşitli telekomünikasyon, altyapı desteği ve hizmet sunumu hizmetlerinin bir sözleşme veya taahhüt temelinde temel e-fatura olarak düzenlenmesi gerekir.

İrsaliyeli fatura nedir?

Bir malın sonraki teslimatı için oluşturulan teslimat notu ile ürünün satışından sonra oluşturulan faturanın tek bir belgede birleştirilmesine teslimat notu faturası denir. Teslimat notuyla bir fatura düzenlerseniz, alıcınız için teslimat notunu ve faturayı ayrı ayrı oluşturmanıza gerek yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Dul Escort