Atatürk hangi fikir akımını benimsemiştir?
Geriye sadece devrimin ideolojisi Kemalizm kalıyor.
Mustafa Kemal hangi akımdan etkilenmiştir?
Mustafa Kemal de Osmanlı aydınlarının taşıdığı ve geliştirdiği Batı fikirlerinden etkilenmişti. Özellikle Türk Devrimi’nde akılcılık, rasyonalizm ve pozitivizmin izlerini görmemiz bunun kanıtıdır (Turan 1989: 11).
Mustafa Kemal Atatürk’ün ideolojisi nedir?
Liberal Kemalizm, Atatürk’ün toplumsal alandaki milliyetçilik anlayışını savunur. Bu, 1924 Anayasası’nın 66. maddesinde ve Atatürk ilkelerinde de ifadesini bulan, bir milletin tanımının din veya ırk gözetmeksizin siyasi birliğe dayandığı anlayışıdır.
Namık Kemal hangi fikir akımını benimsemiştir?
Osmanlıcılık: Bu dönemin Jön Türkleri, yani Namık Kemal, Midhat Paşa, Şinasi gibi genç Osmanlılar bu görüşün temsilcileridir. Din, dil veya ırk ayrımı yapılmayan (herkesin eşit kabul edildiği) bir Osmanlı toplumu yaratma fikriyle ilgiliydi. Türkçülük hareketinin tam tersidir.
Atatürkçü düşünce sistemi nedir?
Atatürk’ün, Türk milletinin bugün ve gelecekte tam bağımsızlığını, huzur ve refahını sağlamak, akıl ve bilimin rehberliğinde Türk kültürünü çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak amacıyla ortaya koyduğu gerçekçi düşünce ve ilkelere Kemalizm veya Kemalist düşünce sistemi denir.
Atatürkçü düşünce sistemi hangi ilkelere dayanır?
Bağımsızlık, milli egemenlik, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik, halkçılık, inkılapçılık, barışçılık ve akılcılık Atatürkçü düşünce sisteminin temel ilkeleridir.
Mustafa Kemal’in fikir hayatını etkileyen düşünürler kimdir?
Atatürk’ün düşünce ağını oluştururken en çok yararlandığı düşünürlerden biri Jean Jacques Rousseau’dur. Rousseau’yu okurken Mustafa Kemal, Rousseau’nun bireysel özgürlüğe önem vermesinden ve toplumdaki siyasi rejim olarak cumhuriyetçi görüşleri savunmasından çok endişe duyuyordu.
Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı neye dayanır?
Atatürk milliyetçiliğine göre, Türk vatandaşları öncelikle kendi milletinin varlığı ve mutluluğu için çalışacak, ancak aynı zamanda diğer milletlerin barış ve refahını da düşünecektir. Atatürkçü düşünce sisteminin “yurtta barış, dünyada barış” ilkesi, milliyetçiliğimizin bu insani yönüne işaret etmektedir.
Yaşar Kemal hangi edebi akımdan etkilendi?
Yazarı, on yedi yıl boyunca roman, sanat ve sosyalizm üzerine konuştuğu Arif Dino ve şiir, edebiyat ve resim üzerine konuştuğu Abidin Dino etkilemiştir. Dil açısından Karacaoğlan’dan “çok güçlü” etkilendiğini belirtmiştir.
Kemalizm neyi savunur?
Kemalist yönetim yalnızca yöneticinin kişisel egemenliğini yok etmeyi amaçlamıyordu; onu halk egemenliğiyle değiştirmek istiyordu. Kemalizm’de ulusal egemenliğin tamamlanması, demokratik içeriğini halkçılık ilkesi aracılığıyla aldı. Atatürk döneminde, demokrasinin öznel ve nesnel koşullarını yaratma girişimleri yapıldı.
Kemalizmin ideologları kimdir?
Kurucuları ve yazarları arasında Yakup Kadri (Karaosmanoğlu), Şevket Süreyya (Aydemir), Vedat Nedim (Tör), İsmail Hüsrev (Tökin) ve Burhan Asaf (Belge) gibi aydınların yer aldığı Kadro Dergisi’nin ismi bile, gençlikteki sorumluluk duygusunu açıkça dile getiren bu Kemalizm kuramcısından esinlenmiştir.
Milliyetçilik sağ mı sol mu?
Sağcı ideolojinin temel belirleyicilerini ele alırsak, siyasal düzeyde tartışılan konular için önemli sonuçlar çıkarabiliriz. Sol görüşlü bireyler ve partilerle karşılaştırıldığında, sağcı siyaset; milliyetçilik, din, ahlak ve geleneksel değerlere dayalı korumacı bir yaklaşımla politikalar üretmektedir.
Baticılık akımının temsilcileri kimlerdir?
En önemli temsilcileri Abdullah Cevdet, Celal Nuri, Tevfik Fikret ve Beşir Fuat’tır.
Türkçülük akımının temsilcileri kimlerdir?
Türkçülüğün bir fikir olarak gelişmesinde önemli rol oynayan Ahmed Midhat Efendi, Necib Asım, Mehmet Emin, Yusuf Akçura ve Ahmed Ferid (ö. 1971) önderliğinde kurulan Türk Ocağı, Türkçülüğün yeni dönemin fikir hayatını şekillendirecek bir ideoloji olarak ortaya çıkacağının ilk işaretiydi.
İslamcılık fikrinin savunucuları kimlerdir?
İslamcı hareketin başlıca temsilcileri; Said Halim Paşa, Mehmed Akif (Ersoy), M. Şemsettin (Günaltay), Abdulhak Bağdadî ve Ahmed Naim.
Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı neye dayanır?
Atatürk milliyetçiliğine göre, Türk vatandaşları öncelikle kendi milletinin varlığı ve mutluluğu için çalışacak, ancak aynı zamanda diğer milletlerin barış ve refahını da düşünecektir. Atatürkçü düşünce sisteminin “yurtta barış, dünyada barış” ilkesi, milliyetçiliğimizin bu insani yönüne işaret etmektedir.
Atatürk solak mı?
Herkes Atatürk’ün solak olup olmadığını merak eder. Ancak dikkatli olursanız Atamızın solak olmadığı hatasını hemen fark edersiniz. Çünkü aynı resimde Atatürk’ün yaka cebindeki mendil sağda görünüyor.
Milliyetçilik ilkesi nedir kısaca?
Bir kimsenin mensup olduğu milletin varlığını korumak ve yüceltmek için başkalarıyla birlikte çalışması ve bu çalışmayı ve bilinci diğer nesillere aktarması “milliyetçilik” olarak adlandırılır. Bu tanıma göre milliyetçiliğin en önemli unsuru “millet” olmaktır.
Devletçilik ilkesi hangi alanla ilgilidir?
Bu ilkeye göre; devletin amacı vatandaşların refahı ve mutluluğudur. Vatandaşlar arasında işbölümü ve dayanışma sağlar. Milletin devlet hizmetlerinden eşit olarak yararlanmasını sağlar. Devletçilik; bunlar devletin ekonomik, kültürel ve sosyal kalkınmadaki görevleridir.