Mağdur çocuğun ifadesini kim alır?
Türk Ceza Kanununun 102/2 ve 103. maddeleri kapsamında suç mağduru çocukların soruşturma aşamasındaki ifadeleri, kendilerine hizmet veren merkezlerde (Çocuk İzleme Merkezi) Cumhuriyet savcısının gözetiminde bilirkişiler tarafından alınmaktadır.
Sanığın ifadesini kim alır?
Şüpheli veya sanık, kolluk kuvvetinin ifadesini hâkim veya mahkeme önünde incelediğinde, karar esas alınabilir.
Mağdur ifade vermek zorunda mı?
İfade vermek zorunlu mudur: İfadeye gitmek zorunluyken, ifade vermek zorunlu değildir. Yani kişi ilk aşamalarda susma hakkını kullanabilir. Bu durum tamamen bir kovuşturma stratejisidir.
Şüphelinin ifadesini kim alır?
Açıklamada bulunma, şüphelinin soruşturulan suçla ilgili olarak kolluk kuvvetleri veya Cumhuriyet savcısı tarafından sorgulanması anlamına gelir (CMK m. 11).
18 yaşından küçük çocukların ifadesini kim alır?
– Çocukların, savcı veya hâkim tarafından, şüpheli veya sanıkla karşı karşıya gelmelerinin güvenli olmadığı veya mahrem yerlerde alındığı kanaatine varılan ifade ve tanıklıkları, adli görüşme odasında bilirkişiler tarafından alınabilir.
15 yaşından büyük çocuğun ifadesi alınır mı?
Tüzük 19/6-4. Maddeye göre, kanuni bir engel yoksa ve çocuğun yüksek yararına aykırı olduğu tespit edilmezse, on iki yaşından büyük veya on beş yaşından küçük çocukların velileri veya vasileri, görüş sırasında hazır bulunabilir.
Duruşmada önce kimin ifadesi alınır?
Sorgulama, şüpheli veya sanığın hakim veya mahkeme tarafından suç hakkında sorgulanmasıdır. Şüphelinin ifadesi kolluk kuvvetleri veya savcı tarafından kaydedilir. Bir ifade verilmeden önce, kişiye tüm hakları bildirilmeli ve işlediğinden şüphelenilen suç açıklanmalıdır.
İfadeyi kim alır?
Polis memurları veya savcılar delil sunma yetkisine sahipken, hakim veya mahkeme sorgulama yapma yetkisine sahiptir. Bu ayrım dışında, talimat ve sorgulama sırasında gerçekleştirilen işlemler ve eylemler aynıdır.
Savcılık kaç günde ifadeye çağırır?
Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması zorunludur.
Mağdur şikayetçi değilse ne olur?
Aynı olayda hem mağdur hem de şüpheli veya sanık olan kişi şikâyette bulunmazsa; soruşturma evresinde mağdur şüpheli, kovuşturma evresinde ise mağdur sanık olarak dinlenir.
Mağdur beyanı yeterli mi?
Mağdur ile fail arasında daha önce bir husumet varsa, mağdurun cinsel taciz, cinsel saldırı veya cinsel istismara maruz kaldığına dair tanıklığı Yüksek Mahkeme’nin kanıtlaması için yeterli olmayacaktır. Ancak, taraflar arasında daha önce bir husumet yoksa, mağdurun tanıklığına saygı gösterilmelidir.
Mağdur zorla getirilir mi?
“Usulüne uygun olarak çağrılıp mazeretsiz gelmeyen mağdur veya şikâyetçiler zorla mahkemeye getirilir.” (CMK 44). “Mağdur ve şikâyetçi, Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkim tarafından çağrılır ve dinlenir.”
Mağdur çocuk ifadesi nasıl alınır?
Türk Ceza Kanunu’nun 103. maddesinin 2. fıkrası kapsamındaki suç mağduru çocukların soruşturma aşamasındaki ifadeleri, kendilerine hizmet veren merkezlerde savcının gözetiminde bilirkişiler tarafından alınır. Mağdur çocuğun ifadeleri ve görüntüleri kayıt altına alınır.
Polis telefonla ifadeye çağırır mı?
Kanıt verme celbi, ya bir çağrı fişi aracılığıyla, kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) evde şahsen bulunmasıyla ya da uygulamada en yaygın yöntem olan telefonla verilir. Kişinin celpte hazır bulunması zorunlu değildir, ancak makul bir süre içinde kanıt vermek üzere hazır bulunması önerilir.
Karakola ifade verdikten kaç gün sonra dava açılır?
Polise ifade verdikten sonra kaç gün içinde dava açılır? Şüpheli ifade verdikten sonra hakkında dava açma zorunluluğu yoktur. Ancak, savcı ifade verdikten sonra şüphelinin suç işlediğine ikna olursa, ortalama 3 ila 6 ay içinde dava açar ve dava açar.
Mağdur çocuğa vekil zorunlu mu?
Küçük mağdurlar tanık olarak ifade verdiklerinde, yanlarında bir uzman ve bir temsilci bulundurmaları ve ifadeyi bir kamera ile kaydetmeleri ZORUNLUDUR (CMK 52 – 236). Çok önemlidir! Bir avukatın (vekilin) atanması talep olmaksızın mümkündür (CMK Madde 234/2).
Mağdur çocuk katılan olur mu?
Başka bir deyişle, on beş (15) yaşından küçük çocuklar bu işlemleri yalnızca yasal temsilcileri aracılığıyla gerçekleştirebilirler. Mağdur, eylem ve karar sırasında 15 yaşından küçük olduğundan, mağdur adına dava açma hakkı ve kamu kovuşturmasına katılma yetkisi yasal temsilciye (ebeveyne) aittir (Y4CD-K.
Mağdur çocuk mahkemede dinlenir mi?
Suçun etkisiyle ruhsal durumu zarar gören çocuk mağdur, suçun soruşturulması ve kovuşturulması aşamasında kural olarak bir kez dinlenir, ancak maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için tekrar dinlenmesi gerekiyorsa tekrar dinlenebilir.
Çimde kimlerin ifadesi alınır?
ÇİM yalnızca cinsel istismar mağduru çocuklara karşı davalar yürütür. ÇİM’deki savcı günün 24 saati hizmet vermez. Bu nedenle, çocuk ÇİM’e getirilmeden önce ÇİM aranmalı ve bilgilendirilmelidir. ÇİM 24 saat hizmet sunmaktadır.