Suçu kesinleşmiş kişiye ne denir?
Hükümlü kimdir? Hükümlü, mahkemede yapılan yargılama sonucunda mahkûmiyeti kesinleşen kişidir.
Hukukta suçlanan kişiye ne denir?
Sanık mahkemede suçla itham edilen kişi olarak suçlanırken, sanık davacının talebine karşı savunma yapan kişidir.
Hükümözlü mahkûm ne demek?
Hüküm veya önleyici gözaltı nedir? Hüküm henüz kesinleşmemiş ancak hala gözaltında olan kişi.
Şüpheli kime denir?
Yasal olarak, kolluk kuvvetleri ve savcılık düzeyinde bir suçtan şüphelenilen bir kişiyi ifade eder. Günlük dilde “şüpheli” ve “sanık” terimleri aynı şeyi ifade etse de, yasal olarak bu terimler farklıdır. Savcılık bir kişinin belirli bir suçu işlemiş olabileceğine inanıyorsa, o kişi şüpheli olarak kabul edilir.
Müdafii kime denir?
c) Müdafi: Ceza muhakemesinde şüpheli veya sanığın savunmasını yapan avukatı, d) Vekil: Ceza muhakemesine katılan, suçtan zarar gören veya mali sorumluluğu bulunan kişiyi temsil eden avukatı,
Ceza alan kişiye ne denir?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda (CMK) “Sanık; ceza kovuşturmasının başlangıcından itibaren hüküm kesinleşinceye kadar suç şüphesi altında bulunan kişidir” denilmektedir (CMK m. 11).
Mahkemede suçluya ne denir?
Duruşma Suçlu olduğu düşünülen kişiye “şüpheli” denir ve mahkemeye suçlamayla sevk edilen kişiye “sanık” denir. Çoğu zaman, bir hakimin ağır suçlar için verdiği karar nedeniyle gözaltı merkezine gönderilen kişiye “mahkum” denir ve yargılamanın sonunda suçlu bulunan ve cezalandırılan kişiye “hükümlü” denir.
Muhbir ve müşteki ne demek?
Muhabir: Suçla hiçbir ilgisi olmayan, suçtan dolayı hiçbir zarar görmeyen ve suçu ilgili makamlara bildiren kişi. Şikayetçi: Suçtan zarar gören ve ilgili makamlara başvuran kişi.
Davalı kişiye ne denir?
Davalı, eskiden “müddeialeyh” adıyla bilinen, kendisine karşı hukuk davası açılan gerçek veya tüzel kişidir.
Sanık kime denir?
Şüpheli, soruşturma aşamasında yani yargılama aşamasında bir suçtan şüphelenilen kişidir. Sanık, şüpheliye karşı dava açıldığında kovuşturma aşamasında bir suçtan şüphelenilen kişidir. Başka bir deyişle, sanık şüphelinin halefidir.
Ceza kesinleşmeden tutuklama olur mu?
Evet, soruşturma veya kovuşturma aşamasında karar beklenmeden tutuklama kararı verilebilir.
Ceza 6/1 ne demek?
Madde 62 – (1) Mahkemenin takdirine göre, sanığın lehine cezanın hafifletilmesini gerektiren sebepler varsa, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine müebbet hapis cezası; müebbet hapis cezası yerine yirmibeş yıl hapis cezası verilir.
Müşteki sanık ne demek?
MÜŞTERİ-SANIK NEDİR? Şikayetçi, suçtan zarar gören veya suçun mağduru olan kişidir; bu, kendisine karşı işlenen suç hakkında yargı makamlarına şikayette bulunan kişi anlamına gelir. Bu bağlamda, “şikayetçi-sanık” terimi, bir suçla suçlanan kişinin başka bir suç hakkında da şikayette bulunduğu durumdur.
Suçlu olan kişiye ne denir?
Savcılığın soruşturmasında, suçtan şüphelenilen kişilere şüpheli denir. Bu kişiler soruşturma sırasında tutuklanabilir veya tutuklanmayabilir.
Mağdurun avukatına ne denir?
Ceza savunma avukatı, soruşturma aşamasında şüphelinin savunma avukatı veya davacı ve mağdurun temsilcisi olarak hareket eder. Kovuşturma aşamasında ise sanığın savunma avukatı veya mağdurun temsilcisi olarak hareket eder.
Mahkemede suçluya ne denir?
Duruşma Suçlu olduğu düşünülen kişiye “şüpheli” denir ve mahkemeye suçlamayla sevk edilen kişiye “sanık” denir. Çoğu zaman, bir hakimin ağır suçlar için verdiği karar nedeniyle gözaltı merkezine gönderilen kişiye “mahkum” denir ve yargılamanın sonunda suçlu bulunan ve cezalandırılan kişiye “hükümlü” denir.
Sanık müdafi mi müdafii mi?
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 2. maddesinde, ceza yargılamasında sanığı veya mağduru savunan avukata müdafi denir. Dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Ceza yargılamasında sanık veya davalı bir avukat tarafından değil, bir müdafi tarafından desteklenir. Savunma, davalının sorumluluğundadır.
Kesinleşmiş mahkumiyet nedir?
Bir kişinin suç işlediğini teyit etmek, suçun o kişi tarafından işlendiğinin makul şüphenin ötesinde kanıtlanabilmesi anlamına gelir. Yargılama sonucunda, şüpheler ortadan kalktığında, yani suçun suçlu tarafından işlendiği kesinleştiğinde mahkumiyet kararı verilir.
Suçun infazı ne demek?
İnfaz; Kelime olarak yerine getirmek, yürütmek anlamına gelir. Ceza hukukunun ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilen infaz hukuku; kesin mahkeme kararlarının infazı için kurallar bütününü ifade eder. Uygulamada kesin hükümlere hüküm denir.